Морски слон

МОРСКИ СЛОН

разред:CarnivoraХищници
подразред:CaniformiaКучеподобни
надсемейство:PinnipediaПерконоги
семейство:PhocidaeСъщински тюлени
род:MiroungaМорски слонове

Морски слонМорският слон е вид тюлен с огромни размери. Той е най-едрия перконог бозайник и най-едрия хищник. Малките са дълги около 2 метра, женските – около 4 м, а мъжките достигат и до 6 метра. Най-едрите от тези гиганти тежат по 3,5 тона. Въпреки огромното си тяло морският слон е много мило животно. Той не изпитва никакъв страх от човека и през по-голямата част от деня прекарва в дълбок сън. На сушата, подобно на всички тюлени, той е ленив и почти неподвижен, но във водата става весел, грациозен и игрив. Там издържа до половин час без да вдишва въздух, а на дълбочина понякога се потапя до 180 метра.

Морски слон със зинала устаНа върха на носа си мъжките морски слонове имат своеобразна кожена торба, която при възбуда се раздува и може да надхвърли два пъти нормалния си размер. Тази торба, напомняща слонски хобот и размерите на тези тюлени са причината да бъдат наричани морски слонове. Козината на морските слонове е сравнително къса, под кожата им се натрупва дебел слой мазнина. Както и при останалите тюлени, задните крайници на морските слонове не могат да се подвиват напред и служат само за плуване, но не и за придвижване по сушата.

Бой между морски слоновеКогато е много гладен може да изяде наведнъж до 200 килограма риба. За подобно количество храна е необходима и по-специална храносмилателна система. Не случайно червата на морския слон достигат на дължина до четвърт километър! Отличителна черта на това животно е, че неговото дишане е забавено и на сушата. За 5 минути то не прави повече от 30 равномерни вдишвания и издишвания.

Морски слон с малкото сиПри сформирането на харем между мъжките възникват ожесточени борби и често те се нараняват с кучешките си зъби. Спорят както за женските, така и за терена. Дуелите са съпроводени със силни ревове. Заплашителните звуци, които издават с муцуните си, могат да бъдат чути от километри. Понякога схватки стават и между женските, обикновено когато кърмят.

Новороденото морско слонче се явява на бял свят с ръст 75-80 см и тегло около 15-20 кг. След около едномесечно кърмене младите напускат родителските плажове и се преселват в отделно младежки местообитания. След като бъде отбито от майчината кърма, малкото прекарва няколко седмици на гладна диета, като не яде нищо и не влиза във водата. След приключване на гладния режим, то започва самостоятелен живот.