Делфин

ДЕЛФИН

разред:CetaceaКитоподобни
подразред:OdontocetiЗъбати китове
семейство:DelphinidaeДелфини

Усмихнат делфинДелфините са едни от най-умните животни на нашата планета. Мозъкът им има силно нагъната мозъчна кора и съперничат по интелект даже и на най-висшите маймуни. Въпреки многобройните научни изследвания проведени през годините върху тяхното поведение, както в плен, така и на свобода, техният интелект си остава загадка, на която скъпата модерна апаратура все още не е дала задоволителен отговор.

Делфините имат издължено тяло с вретеновидна форма, приспособено за бързо плуване. Техен основен двигателен орган е раздвоената опашка видоизменена в опашен плавник. Делфин скача над водатаПредните им крайници представляват гръдни перки, служещи за управление, а задни крайници липсват, като остатък от тях са две закърнели тазови кости. Почти всички делфини имат и гръбен плавник с различна големина, форма и разположение при различните видове, който служи като стабилизатор при плуване.

Повечето делфини имат остро зрение както под вода, така и над повърхността, а техният слух превъзхожда човешкия. Въпреки че имат малки ушни отвори от всяка страна на главата, предполага се, че под вода „чуват“ – ако не изцяло, то предимно – посредством долната челюст, снабдена със специална кухина, пълна с мазнина, която препраща звуковите вибрации към средното ухо. Слухът им служи също така за ехолокация. Стадо делфиниДелфините имат и силно развито осезание с множество нервни окончания, струпани предимно около муцуната, гръдните перки и гениталиите. Проявяват също така вкусови предпочитания към определени видове риба и се предполага, че след като нямат обонятелни нерви те всъщност „помирисват“ водата, вкусвайки я.

Делфините комуникират помежду си, издавайки голямо разнообразие от звуци чрез назални кухини разположени под дихателния им отвор. Най-общо може да се каже, че издават три вида звуци: честотно модулирани звуци, наричани просто подсвирвания, пулсиращи звуци и почуквания (кликове). Делфини под водатаПървите два вида звуци делфините използват, за да общуват, като се знае, че определени подсвирвания са индивидуално характерни и имат опознавателен характер (нещо като човешките имена). Кликовете пък имат ориентировъчен характер и се използват за ехолокация, като се издават на серии, които се учестяват с приближаването на обекта, към който е насочено вниманието на делфина. Ехолокационните почуквания на делфините са едни от най-силните звуци, издавани от животно.

Стадо делфиниДелфините са социални животни, живеещи на малки стада, наброяващи дузина индивида, но при изобилие на храна се срещат и огромни многохилядни стада. Принадлежността към определено стадо обаче не е твърдо установена и някои индивиди сменят своята социална среда, като макар и рядко се срещат и делфини самотници. Все пак, всички китоподобни установяват силна връзка помежду си не само на семейни, но и на приятелски начала. Делфините са известни и със силно развитото си чувство за взаимопомощ – наранени или болни индивиди не се изоставят сами и дори активно им се помага да изплуват на повърхността, за да дишат.

Делфин с малкото сиДелфините са известни с това, че правят секс не само с цел размножаване, но и за удоволствие. Продължителността на бременността при различните делфини варира от 11 до 17 месеца. Женският делфин ражда своето единствено малко с опашката напред. Веднага щом се роди малкото, майка му го избутва до повърхността на водата, за да си поеме въздух. Скоро след това делфинчето вече може да плува заедно с майка си. Младите делфини обикновено стават сексуално активни преди да са достигнали полова зрялост.

Делфини ловят рибаХранят се главно с риба и сепии. Основна плячка на обикновените делфини са малки пасажни риби. В Черно море това са скумрия, аншоа, хамсия, кефал и др. Разнообразяват менюто си и с ракообразни и мекотели. Няма данни за канибализъм сред делфините.

Делфините използват различни риболовни похвати, типични както за вида, така и за отделни популации от един и същ вид. Най-често риболовът е колективен, като стадото обгражда пасаж риба, сгъстяват го и животните се редуват да се хвърлят в средата на пасажа, поглъщайки, колкото може повече риба. Делфини скачат над водатаДруг път рибата се подплашва към по-плитки води, където е по-лесна за хващане. Някои делфини пък предпочитат да удрят рибата с опашка, зашеметявайки я, след което просто я събират.

Според настоящата класификация съществуват 36 съвременни вида делфини, повечето океански, но има и такива, които се срещат и в сладки води.

Делфините често изскачат над водата, понякога изпълнявайки сложни акробатични фигури. Все още не се знае с каква цел правят това, но по всичко личи, че го правят по-скоро за собствено удоволствие или като един вид ритуал. Скокът над водата дава възможност и за бърз поглед над повърхността.

Делфини "яхнали вълната"Делфините са игриви същества, могат да бъдат видени как се боричкат или да си подмятат разни предмети като водорасли или злощастни морски птици или морски костенурки. Делфините обичат също да „яхват вълната, възползвайки се от крайбрежно вълнение или струята, създавана от носа на кораб, порещ вълните. Играят си с въздушни мехури, като групи делфини правят балони, пукат ги с уста и дори преследват балоните на други делфини.

Делфините са известни с това, че са дружелюбно настроени към човека и някои от тях съзнателно търсят контакт с хората. Делфините са приятели с хоратаСлучва се стада делфини да съпътстват плавателни съдове в открито море, като се движат до самия нос на кораба порещ вълните.

За интелекта на делфините можем да ви дадем няколко примера, които са достатъчни да се прецени интелекта им. В един австралийски океанариум, в който отглеждали делфини, имало и множество главоноги мекотели. Те били голямо лакомство за делфините, но винаги се криели в скалните пукнатини. Не след дълго един от делфините се досетил как да измъкне оттам желаната плячка. Той изплувал над скалните пукнатини, размахал бързо опашката си над тях и образуваните вихри изхвърлили скритите там животни.

Делфини си играятВ един северноамерикански океанариум станал още един забавен случай. Живущите там делфини много обичали да си играят, но една тромава морска костенурка им пречела в игрите. Когато нейното присъствие ставало нетърпимо, няколко делфини я обграждали, подхващали я с телата си отстрани и внимателно я пренасяли към някой ъгъл на басейна.

Наскоро (11.01.2013 г.) края Хавай към група водолази, които снимат филм за скатовете, се приближава делфин, около чиято перка има омотана корда от въдица и забита в нея кукичка. Делфинът съвсем съзнателно търси помощ от човека, за да облекчи страданието му. Усмихнат делфинДокато един от водолазите отстранява кордата около перката, делфинът търпеливо изчаква. Когато остава без въздух, той се изкачва до повърхността, за да поеме кислород и пак се връща при водолаза. Той успява да отстрани кордата, но за съжаление кукичката остава забита в перката на животното. Все пак облекчен делфинът се отдалечава в океанските дълбини.

Тези случки с делфини доказват невероятната интелигентност на тези водни обитатели и правят съвсем разбираем факта, че край едно малко рибарско селище в Нова Зеландия е издигнат паметник на делфин. Това не е просто някакво чудновато хрумване на местните жители, а спомен за техен отдавнашен приятел. Делфин играе с детеПреди години в малкия залив край селището живеел делфин. Той не се боял от хората, по цял ден играел с децата във водата с топка или като дърпа, хванати за перката му. От любимец на всички местни жители той станал известен и в цялата страна като често участвал в различни телевизионни предавания. А когато станало известно, че делфинът Опо е загинал под витлото на един шлеп, наскърбените му приятели построили паметник, за да не го забравят никога.

Въпреки че са истински приятели и даже помощници на човека, делфините също не са пощадени от него. Десетки хиляди годишно загиват в мрежите на рибари, отровени от замърсени води или ударени от витлата на големите кораби.